Povinné ručení, havarijní pojištění – srovnání, kalkulačka

srovnání pojištění auta

Auta jsou nedílnou součástí našich životů, a proto je důležité mít správně nastavenou ochranu pro případ nečekaných událostí. Povinné ručení a havarijní pojištění jsou podstatnými složkami této ochrany, každé s jiným zaměřením a přínosy. Jak vybrat povinné ručení? Kdy je lepší sjednat havarijní pojištění?

Povinné ručení je zákonem stanovený produkt, který chrání nejen majitele vozidla, avšak i ostatní účastníky silničního provozu. Havarijní pojištění nabízí další úroveň bezpečnosti tím, že pokrývá škody na vlastním vozidle, které mohou vzniknout na silnici i mimo ni. Tento typ pojištění je dobrovolný a v některých případech se může ukázat jako neocenitelný.

Shrnutí článku

Povinné ručení pokrývá náklady na škody způsobené jiným osobám, jejich majetku nebo zdraví, pokud je majitel odpovědný.

Sjednat povinné ručení online ihned lze několika způsoby – obvolat pojišťovny, nebo online kalkulačkou.

Při prodeji auta majitel vozu musí novou skutečnost nahlásit pojišťovně a zrušit povinné ručení.

Havarijní pojištění je dobrovolný typ pojištění, který chrání majitele vozidla před finančními ztrátami způsobenými škodami na jeho vlastním vozidle.

Kalkulačka havarijního pojištění je online nástroj, který vypočítá orientační cenu pojištění pro konkrétní vozidlo.

K čemu slouží povinné ručení?

Zákon stanovuje, že každý majitel motorového vozidla musí mít sjednané povinné ručení. Jeho hlavním účelem je chránit ostatní účastníky silničního provozu před finančními následky škod, které může způsobit majitelovo vozidlo.

Povinné ručení pokrývá náklady na škody způsobené jiným osobám, jejich majetku nebo zdraví, pokud je majitel odpovědný. Na druhou stranu nezahrnuje financování za škody na vlastním vozidle – tyto náklady bude muset majitel pokrýt z vlastních prostředků nebo prostřednictvím jiného typu pojištění, například havarijního pojištění.

Srovnání pojištění auta

Sjednat povinné ručení online ihned lze dvěma způsoby.

  • Složitější možností je prohlížení webových stránek pojišťoven nebo obvolávání společností, přičemž majitel srovnání pojištění auta provede sám.
  • Jednodušším způsobem je kalkulačka povinného ručení. Ke sjednání online povinného ručení ihned stačí vyplnit formulář s potřebnými informacemi o vozidle a majiteli auta.

Na základě údajů, preferencí a kritérií kalkulačka následuje srovnání pojištění auta. Online nástroj zobrazí nabídky s orientačními cenami, z nichž si majitel vozidla vybere a následně sjedná povinné ručení online ihned.

Zrušení povinného ručení při prodeji vozidla – vzor

Když majitel převede vůz na nového vlastníka nebo automobil vyřadí z evidence motorových vozidel, musí tuto novou skutečnost nahlásit pojišťovně a zrušit povinné ručení. To samé platí i pro prodej auta. K zjednodušení a zrychlení procesu je vhodný vzor zrušení povinného ručení pro prodeji vozidla.

Vzor zrušení povinného ručení při prodeji vozidla musí obsahovat náležitosti, jako jsou:

  • údaje o pojišťovně
  • datum žádosti
  • název a předmět žádosti
  • osobní údaje pojistníka
  • údaje o vozidle
  • důvod zrušené povinného ručení
  • údaje o novém majiteli
  • přílohy
  • údaje o bankovním účtu

Na formální zrušení pojištění se nesmí zapomenout. Pojišťovna díky tomu zjistí, že došlo ke změně, přestane účtovat pojistné a přistoupí k ukončení smlouvy. Pokud nedojde k podání žádost o zrušení, bývalý majitel bude stále platit pojištění za vůz, který již nevlastní.

Zrušení povinného ručení je lepší neodkládat. Uskutečnit lze zasláním vzoru poštou, e-mailem, osobním předáním na pobočce, datovou schránkou nebo přes online formulář pojišťovny.

Havarijní pojištění

Havarijní pojištění je dobrovolný typ pojištění, který chrání majitele vozidla před finančními ztrátami způsobenými škodami na jeho vlastním vozidle. Většinou ho vyžadují majitelé aut, které jsou nové, luxusní nebo se řadí mezi starožitná. Pojištění se zaměřuje na náhradu škod, což je zvlášť užitečné v případě:

  • dopravní nehody
  • krádeže
  • vandalismu
  • přírodních katastrof
  • srážek zvěře

K základnímu havarijnímu pojištění se mohou přidat různé druhy připojištění, které rozšiřují pokrytí a zajišťují komplexnější ochranu vozidla.

  • Pojištění skel: Kryje náklady na opravu nebo výměnu poškozených skel na vozidle.
  • Připojištění právní ochrany: Kryje náklady na právní zastoupení a soudní spory spojené s dopravními nehodami a škodami.
  • Asistenční služby: Rozšířená pomoc v případě nehody nebo poruchy vozidla, například odtah, náhradní vozidlo, ubytování nebo oprava na místě.
  • Připojištění půjčovného: Pokrývá náklady na půjčení náhradního vozidla v případě, že je majitelovo auto nepojízdné v důsledku nehody nebo poruchy.

Díky srovnání havarijního pojištění se získá cena, která se odvíjí od různých aspektů, jako jsou typ vozidla, věk řidiče a jeho řidičská historie.

Kalkulačka havarijního pojištění

Kalkulačka havarijního pojištění je online nástroj, který vypočítá orientační cenu pojištění pro konkrétní vozidlo. Uživatelé získají díky srovnání havarijního pojištění přehled o nabídkách, čímž se usnadní výběr podle potřeb a preferencí.

Nástroj funguje na základě zadaných údajů o vozidle a jeho majiteli. Po zadání těchto informací kalkulačka havarijního pojištění provede výpočet a nabídne přehled možných pojistných produktů od různých pojišťoven včetně jejich cen a podmínek.

Pro použití jsou nutné údaje jako:

  • informace o vozidle (značka, model, typ, rok výroby, obsah motoru a výkon)
  • údaje o vlastníkovi vozidla (věk a bydliště, historie pojistných událostí, způsob užívání vozidla)
  • rozsah požadovaného pojištění (typ a úroveň krytí, připojištění, výše spoluúčasti)

Nástroj lze nezávazně použít pro porovnání nabídek od jiných pojišťoven, pokud majitel hledá novou, lepší nabídku anebo plánuje nákup nového auta. Kalkulačky jsou k dispozici na webových stránkách pojišťoven nebo na nezávislých portálech zaměřených na srovnání pojištění.